Nieuws
Investeringen in cultuur moeten evenrediger over het land verdeeld worden. Er zijn in Nederland nog steeds omvangrijke verschillen in de regionale spreiding van landelijke gesubsidieerde culturele infrastructuur.
Woensdag 3 juli verscheen het advies van de Raad voor Cultuur over de toekenningen van landelijke subsidies vanuit de culturele basisinfrastructuur (bis) voor de periode 2025-2028. Deze adviezen zijn van groot belang voor de uiteindelijke toekenning van de landelijke subsidies door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ook de zes Rijkscultuurfondsen maakten hun meerjarige subsidie verdeling bekend. Vanuit We the North, de cultuurregio van Noord-Nederland, wordt met gemengde gevoelens gereageerd op de toekenningen: aandacht voor geografische spreiding blijft nodig.
Leiderschap in Cultuur Noord (LinC Noord) is een eenjarig leerprogramma voor professionals uit de culturele sector, die werkzaam zijn binnen de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe en die zich verder willen ontwikkelen tot innovatieve leiders.
Op 29 juni aanstaande debatteert de Tweede Kamer met de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de uitgangspunten voor de culturele basisinfrastructuur voor de periode 2025-2028. Vanuit de cultuurregio We The North zien we een aantal goede aanknopingspunten in de voornemens.
Om een volgende kwalitatieve stap te kunnen maken vragen de drie noordelijke provincies en de gemeenten Assen, Leeuwarden, Groningen en Emmen aan staatssecretaris Uslu om regionale spreiding van middelen een wezenlijk onderdeel van haar toekomstig beleid te maken.
Op 20 april waren er zo’n 80 belangstellenden aanwezig bij het Symposium Nieuw Publiek in Podium Zuidhaege in Assen. Onderzoeker Johan Kolsteeg praatte hen bij over de uitkomsten van de Proeftuin Nieuw Publiek. En overhandigde het eerste exemplaar van de publicatie aan subsidiegevers We the North en Fonds Podiumkunsten. In aparte sessies konden de deelnemers aansluitend doorpraten over de proeftuin, jongerenmarketing en het gebruik van data in de culturele sector.
Filmpact Noord gaat 90 talenten en professionals uit de drie noordelijke provincies trainen. Belangrijk onderdeel hierin is het opdoen van praktische ervaring door mee te werken aan de films die gemaakt worden in het kader van ‘Het Beloofde Land’ dat mede ondersteund wordt door het Filmfonds. Dit project is gericht op de ontwikkeling, productie en distributie van drie korte films en één middellange film.
Kunst en cultuur bieden inspiratie en perspectief in een veranderende samenleving. Cultuur is van onschatbare waarde voor de brede welvaart. Het is belangrijk dat overheden samen optrekken om deze waarde overal in Nederland tot haar recht te laten komen. Hiervoor is een sterke culturele en creatieve sector nodig in alle regio’s. We the North werkt hier aan en waardeert de inhoudelijke visie van staatssecretaris Uslu in haar meerjarenbrief cultuur.
In de zomer van 2023 vindt een groot Street Art festival plaats in Noord-Nederland. Tijdens het festival maken verschillende kunstenaars muurkunst in Groningen, Assen, Leeuwarden en Emmen. De noordelijke cultuurregio We the North stelt € 180.000 beschikbaar aan Writer's Block uit Leeuwarden voor de organisatie van dit festival.
Wij zetten ons als stedelijke culturele regio van Noord-Nederland samen in om de culturele en creatieve sector te versterken. Het We the North-programma voor innovatie en talentontwikkeling wordt mogelijk gemaakt door zeven noordelijke overheden, samen goed voor 1,7 miljoen inwoners. In 2021-2024 werken we onder andere aan de versterking van onze netwerken voor talentontwikkeling van (inter)disciplinaire makers in de podiumkunsten, popmuziek en beeldende kunst.